14u30

Bruno Vansina Jazzkwintet

Vansina speelt een bloemlezing uit zijn 12-12 repertoire

In 2018 trok de band een heel jaar op muzikaal avontuur. Elke maand namen de muzikanten hun instrumenten mee naar een bijzondere plek: een schaatsbaan, autosnelweg, velodroom of kermis. De uitdaging: samenspelen met de locatie. Musiceren en reageren op de muziek die een plek van nature maakt. Nu is er de volgende fase: kan je die twaalf plaatsen ook ‘meenemen’ naar een concertzaal, met een nieuw publiek?

De band musiceerde op die plekken onaangekondigd en zonder publiek. De mensen die aanwezig waren hoorden bij de plekken of kwamen er toevallig langs. De camera registreerde de muziek, de geluiden, de gebeurtenissen. Elke maand leverde een kortfilm op, met als optelsom een muzikaal beeldverhaal in 12 hoofdstukken.

Initiatiefnemer van 12 12 is Bruno Vansina: hij creëerde een concept dat voldoende vrijheid laat en toch een helder beeld geeft van de mogelijkheden van het project. Vansina is het meest bekend door zijn werk in de blazerssectie van Flat Earth Society (FES), maar speelde ook bij o.a. Ewout Pierreux Quintet, Rebirth Collective en Scoreman. De afgelopen jaren organiseerde hij een aantal bijzondere projecten, zoals het 16-koppige Vansina Orchestra, ‘Maité, Het Meisje En De Vogel’ (schimmenspel met muziek van Martin Denny) en Orchestra Exotica.

Met Benjamin Sauzereau (Les Chroniques de l’Inutile, Hendrik Lasure warm bad) haalde Vansina een van de meest originele gitaristen van het moment aan boord. De sterke jonge bassist Cyrille Obermüller (HAST,…) is in geen tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische jazzlandschap. Percussionist Falk Schrauwen (Echoes of Zoo), nog zo’n aanstormend talent, zorgt voor extra ritme en kleur, en met de alomtegenwoordige Teun Verbruggen als ritmische motor van het kwintet kan deze samenwerking alleen maar leiden tot een creatieve weelde.